Vrijdag 16 januari 2009 staan de mannen van AIFF in de Badcuyp. In 2007 verscheen het debuut album ‘Afro Soul System’ van AIFF, een afkorting voor Afro Influenced Funk Federation. DJ, drummer en producer Phil Martin en DJ, bassist/gitarist Ton van der Kolk brengen op dit album hun eigen afro-funk stijl.

Beïnvloed door de klassieke afrobeat van Fela Kuti proberen zij een nieuwe dimensie te geven aan de afro-funk. Dit resulteerde in een unieke stijl waarbij diverse invloeden als deep-funk, soul, jazz, reggae en high-life gecombineerd worden met de traditionele afrobeat.

Dat ze daar aardig in geslaagd zijn blijkt uit het feit dat er wereldwijd louter positieve recensies verschenen. Hun eerste release – een ouderwetse 7″ vinyl getiteld AKWAABA / Watergirls (UNIQ120-1) – verscheen in 2006 en werd wereldwijd zeer goed ontvangen. Internationale bekende deejays als Paul Murphy (Afroart recordings), Andy Smith (o.a. Portishead), Keb Darge en Snowboy zijn zeer gecharmeerd van dit kleine schijfje en draaien deze plaat nog altijd veelvuldig in hun sets. Zelfs mod-icoon Paul Weller is fan van deze plaat.

AIFF bewijst dat ook jonge musici kunnen spelen op een afro manier. De percussie ademt in de ruimte, de gitaar dwingt tot dansen en de blazerpartijen …. die zitten vol dynamiek variërend van rustig op het ene moment tot ruw en gemeen met zware accenten op het andere. De drums, bas en gedempte tokkel partijen blijven zich hypnotiserend herhalen alsof de groove nooit zal stoppen. AIFF is een nieuw project dat perfect past in de sound van artiesten van de nieuwe funk zoals Quantic, New Mastersounds en Speedometer.

Live worden Phil Martin op de drums/sampler en Ton van der Kolk op de bas bijgestaan door toaster/gitarist Crucial T., toetsenist Rob Geboers, afrogitaar specialist Ed van Dijk en een blazerssectie bestaande uit Marco Hijl, Rob van de Wouw en Peter Broekhuizen.

AIFF heeft een missie: zij willen hun passie delen voor echte groove muziek van over de hele wereld die beïnvloed is door Afrika. Laat je meenemen in hun trip van eigenzinnige afro-funk.

  • Afro Influenced Funk Federation @ De Badcuyp
  • Noordpool 22.00 uur – De Badcuyp Amsterdam
  • www.badcuyp.nl